Co Čech, to kuchař a labužník

19. července 2007 v 0:18 | aDa |  CZECH PRIDE
Česká kuchyně má staletou tradici a její vývoj byl ovlivňován kuchyní rakouskou či maďarskou, zrovna tak ale ta česká ovlivňovala kuchyně okolních zemí. Základem české národní kuchyně jsou suroviny, které bylo možné vypěstovat doma, především tedy obilí, luštěniny a brambory. K tomu pak maso - vepřové, hovězí nebo drůbeží a v některých oblastech také sladkovodní ryby. Z těchto zdánlivě prostých surovin vznikla vynikající a nápaditá jídla, která skutečně najdeme pouze v české kuchyni.

Důležitou součástí české kuchyně je samozřejmě polévka.
Tradiční polévky jsou gulášová, dršťková, fazolová, zelná s klobásou, hovězí s játrovými knedlíčky a nudlemi a kulajda.
U hlavních jídel dominuje jídlo z masa, hlavně vepřové, hovězí a drůbež. Oblíbeny jsou i pokrmy z mletého masa, sladkovodní ryby, králík a zvěřina. Tradiční pokrmy: vepřový řízek, pečené vepřové maso, různé guláše, smažený kapr, pečená sekaná.
Nezastupitelnou úlohu v české gastronomii hrají omáčky, často velmi hutné a výživné s použitím smetany. Jako základ se používá bešamel , nebo je na zahuštění použita jíška. Tradiční omáčky: koprová, houbová, rajská, smetanová, svíčková, s paprikou.
Jako příloha k masu se v české kuchyni používá různě tepelně upravené zelí, kapusta a špenát, dále všechny běžné přílohy (těstoviny, brambory, rýže) a českou specialitou jsou knedlíky , které se připravují nejčastěji z obilné mouky s přidáním nakrájené housky (houskové knedlíky), nebo (bramborové knedlíky) z uvařených brambor, mouky a krupice.
Podle sezónní dostupnosti jsou v české kuchyni připravována i jídla zeleninová (smažený květák, lečo s vejci), velkou tradici mají pokrmy z lesních i pěstovaných hub a také sladká jídla s ovocem a moučníky. V české kuchyni se také používá mák a povidla.
Český kapr, chovaný převážně v jižních Čechách, je slavný a exportuje se i do zahraničí.
Typické jídla a speciality české kuchyně
  • Makové vdolky
  • Koláče
  • Hovězí na smetaně (na divoko - svíčková)
  • Smažený sýr
  • Nakládaný hermelín
  • Utopenci
  • Bramborové noky (Škubánky)
  • Dukátové buchtičky s krémem
  • Vepřová pečeně, houskový knedlík a dušené zelí (vepřo-knedlo-zelo)
  • Houskový, bramborový a chlupatý knedlík
  • Plněné ovocné knedlíky (meruňkové, švestkové)
  • Bramboračka
  • Bramborák
  • Žemlovka
  • Bublanina
  • Dršťková polévka
  • Povidla
  • Vánočka a vánoční cukroví
  • Olomoucké syrečky
  • Znojemské okurky (dnes se již nevyrábí)
  • Kofola :o)
  • Becherovka
  • Slivovice
  • a samozřejmě české pivo
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama